Serbia neagă orice implicare în atacul asupra canalului Ibar-Lepenac din nordul Kosovo, a declarat sâmbătă, 30 noiembrie, președintele sârb Aleksandar Vucic. Într-un comunicat remis AFP și un mesaj video publicat pe Instagram, Vucic a calificat acuzațiile drept „fără fundament, iresponsabile și îngrijorătoare”.
Serbia neagă orice implicare și acuză Kosovo de denigrare
Președintele Vucic a subliniat că aceste „alegații nefondate” sunt menite să discrediteze Serbia și să submineze eforturile sale de a promova pacea și stabilitatea în Balcani. În replică, ministrul sârb al afacerilor externe, Marko Djuric, a sugerat că „regimul” premierului kosovar Albin Kurti ar putea fi „posibil implicat” în atacul asupra canalului.
Acest canal este esențial pentru aprovizionarea cu apă a sute de mii de locuitori și pentru răcirea a două termocentrale din regiune. Explozia produsă vineri, 29 noiembrie, a alimentat tensiunile dintre Serbia și Kosovo, țară cu majoritate etnică albaneză, care și-a declarat independența unilateral în 2008.
Așa-numitul atac „criminal și terorist” escaladează tensiunile în regiune
Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat direct Serbia de implicare în acest atac, descriindu-l drept „un act criminal și terorist”. În replică, Serbia a condamnat „în termenii cei mai fermi” atacul, reafirmând că nu are nicio legătură cu incidentul.
De la proclamarea independenței Kosovo în 2008, relațiile dintre Belgrad și Priștina au fost marcate de tensiuni constante. Atacul asupra canalului Ibar-Lepenac, care amenință alimentarea cu energie și aprovizionarea cu apă în regiune, este cel mai recent episod care pune în pericol stabilitatea regională.
Belgradul cere o anchetă imparțială
În contextul acuzațiilor reciproce, oficialitățile sârbe solicită o anchetă imparțială care să clarifice circumstanțele atacului. „Serbia își reafirmă angajamentul față de stabilitatea regiunii și condamnă orice acțiune care ar putea pune în pericol pacea”, a declarat președintele Vucic.
Tensiunile crescânde dintre Serbia și Kosovo evidențiază complexitatea relațiilor din Balcani, în timp ce comunitatea internațională face apel la calm și dialog pentru a evita escaladarea conflictului.