Tribut Actorului Andrei Ionescu, Carieră și Moștenire

Andrei Ionescu, un cunoscut actor și soț al Ilenei Stana Ionescu, a decedat miercuri la venerabila vârstă de 97 de ani. Știrea tristă a fost făcută publică de actrița Monica Davidescu pe rețelele sociale, însoțită și de o declarație din partea Teatrului Național din București.

„Fie ca drumul să-ți fie lin, domnule Andrei! Sper să te reîntâlnești cu sufletul tău pereche, Ileana Stana! Dumnezeu să vă odihnească pe amândoi! Condoleanțe familiei, Andrei, fiul!”, a scris Monica Davidescu în mesajul său de condoleanțe.

Actorul Andrei Ionescu, descris ca „un coleg și prieten de neuitat, devotat artei cu talent și modestie”, și-a încheiat cariera artistică la vârsta de 97 de ani, conform anunțului TNB.

„Împreună cu doamna Ileana Stana Ionescu, el a fost un cuplu icon care a câștigat admirația de-a lungul timpului. Ne alăturăm durii familiei și transmitem sincere condoleanțe tuturor celor care le-au fost aproape”, a declarat Teatrul Național.

Tribut Actorului Andrei Ionescu, Carieră și Moștenire

Cariera și moștenirea lui Andrei Ionescu

Actorul Andrei Ionescu s-a născut pe 17 decembrie 1927, în Ploiești. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1955 și a debutat pe scena Teatrului de Stat din Reșița, unde a activat timp de patru ani. Între 1959 și 1966, a jucat în variate roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, acumulând peste 20 de personaje. A activat, de asemenea, pe scena Teatrului Dramatic Bacovia din Bacău, unde a primit 12 roluri suplimentare.

În 1971, a devenit parte a echipei Teatrului Național din București, rămânând acolo până la pensionare. De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole de mare notorietate, alături de actori celebri și sub direcția unor regizori consacrați, în piese memorabile precum: „Danton” de Camil Petrescu, „A treia țeapă” de Marin Sorescu, „Oameni și șoareci” de J. Steinbeck, „Peripețiile bravului soldat Sweik” de J. Hasek, „Richard al III-lea” de W. Shakespeare, „Infernalul mecanism” de Cocteau, „Caligula” de Albert Camus, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman și „Vassa Jeleznova” de Gorki. Ultimul său rol a fost în „Numele trandafirului” de Umberto Eco, pe care l-a interpretat între 1998 și 2001.

Soția sa, Ileana Stana Ionescu, a decedat pe 30 iunie 2024, având 87 de ani. Cei doi au avut o căsnicie de 67 de ani și au un fiu, medic, care trăiește în Statele Unite ale Americii.